Nieuwe tijden vragen andere visie

Gepubliceerd op 13 december 2020 om 01:30

Na ruim 25 jaar DNRT breekt de tijd aan voor veranderingen. Laat het duidelijk zijn, de stichting en ZomerAvondCompetitie vormen een levenswerk. Van Ria, Rien, Dennis, van een groot aantal vrijwilligers en van mijzelf. We hebben er mateloos veel tijd en energie in gestoken en daarvoor nooit een kostenvergoeding willen ontvangen.

Vrijwel niemand begrijpt dat of gelooft het. Waarom zou iemand dat doen voor een ander? Dat is toch raar? Tsja, in feite wel, maar het komt toch voor. De compensatie zit in het resultaat.

DNRT zorgde ervoor dat de Nederlandse racesport tienmaal zo groot werd en dat duizenden racers er enorm veel plezier aan beleven. Daarvoor doen we het. Opmerkelijk weinig bureaucratie, een hoge mate van sportiviteit en lage kosten lieten de club groeien naar een volume dat je alleen in Engeland vindt. Het systeem DNRT was in alle opzichten anders. Inschrijven op de dag zelf, dat vind je nergens in de wereld. Wij hadden geen idee hoeveel mensen er zouden komen. In de praktijk werkte het formidabel, want zelden kregen we te weinig deelnemers en soms zaten we dicht bij het maximum, zonder dat we ooit iemand naar huis hoefden te sturen wegens plaatsgebrek.

De eenvoud was formidabel en om 11.00 uur had Ria een compleet financieel overzicht van het evenement. Die tijd ligt echter achter ons. Corona vraagt om aanpassingen, de circuits worden duurder en we moeten tijdig weten wie komen rijden en wie niet.

Na 25 jaar bestaat er behoefte aan versterking, specialisme en vooral samenwerking. We hebben dat gevonden. Vanaf nu gaan we nauwer samenwerken met de Rensportschool Zandvoort en breiden we het bestuur uit met twee jonge, maar toch ervaren mensen: Marth de Graaf, eigenaar van RSZ en Gerard van Oers, directeur van Rob Slotemakers Slipschool. Twee ondernemers met wie we de toekomst in kunnen, op de korte en lange termijn. We hebben veel raakvlakken. Gerard doet ook de DNRT-banden van Interstate en BMW-rijtrainingen, Marth zorgt via de school voor nieuwe aanwas van deelnemers. Daarbij hebben de drie ondernemingen een hoog Rob Slotemaker-gehalte. Hij richtte de slipschool en de RSZ op en uit die laatste kwam de DNRT weer voort, vooral opgezet voor cursisten die meer wilden. In die tijd kon je na de cursus door naar de professionele racewereld van de NAV, maar dat vonden nieuwkomers veel te duur, te belangrijk en te tijdrovend. Zij wilden het plezier van de cursus met zijn ‘orientatieritjes’ (sprintjes, maar dan onofficieel) en daarvan vooral heel veel.

Marth is opgegroeid met de RSZ -cultuur en inmiddels eigenaar van de opleiding. Hij heeft veel ervaring met digitaal inschrijven opgedaan bij RSZ Motorsport (opgericht door onze stichting), waar dat zeer goed werkt. Nu begeleidt hij de digitale overschakeling bij de ZAC , waarmee we in 2020 van start gingen. Veel deelnemers moesten er erg aan wennen, maar het brengt vooral veel voordelen, waarvan juist zij mede kunnen profiteren. Gerard van Oers kennen we ook al heel lang. We maken succesvol gebruik van zijn DNRT-all-weather-banden. Hij zal zich in het bestuur vooral gaan toeleggen op algemene organisatorische zaken. DNRT blijft natuurlijk zijn eenvoudige no-nonsensekarakter behouden.

Natuurlijk hebben wij met de toetreding van deze jonge mensen weer veel meer capaciteit en creativiteit en kunnen we met vertrouwen de toekomst tegemoetzien. We zijn er blij mee.

Wedstrijden worden gepland voor het hele seizoen, al bestaat er een risico dat corona wederom roet in het eten gooit. Dan zullen we ons weer moeten aanpassen, maar we zijn positief en denken dat de meeste wedstrijden kunnen doorgaan op basis van het anderhalvemetersysteem. Ooit drukken we dat virus de kop in. In de tussentijd blijven we doen wat kan en ik denk dat dat veel zal zijn.


«   »