Close racing tijdens de eerste 206 GTi Cup races van 2020!

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 23:21

In het kader van het DNRT Super Race Weekend stond dan eindelijk het eerste raceweekend van de 206 GTi Cup.

Op een uiterst zonnig Circuit Park Zandvoort maakte de rijders zich op voor een kwalificatie sessie en drie wedstrijden.

Kwalificatie

Een één-en-dertigtal 206 GTi's stond zaterdagochtend klaar om de eerste kwalificatie van het nieuwe seizoen aan te vangen. De rijders kregen slechts 10 minuten om een tijd te noteren, en het was de Deense retournier Steffen Larsen die als beste uit de verf kwam. Larsen kennen we van de aller eerste races van de 206 GTi Cup in 2017, welke hij allen wist te winnen. Hij is het duidelijk niet verleerd, want de eerste race van 2020 zou hij van pole gaan vertrekken. Op een tweede en derde positie vinden we bekende namen Edwin Ilbrink en Alexander Japin. Vanaf de vierde plek mag de uit Oostenrijk afkomstige Sven Forster starten, hij is tevens de snelste rookie.

Race 1

Om 14:45 is het dan tijd voor de eerste race van seizoen 2020. Steffen Larsen neemt direct de de leidende positie in handen, terwijl we achter hem een felle strijd zien om de tweede positie. Het betreffende viertal, Ilbink, Japin, van Ling en Forster, zijn aan elkaar gewaagd waardoor Larsen vooraan een gaatje kan slaan. Iets verder in het veld zien we ook Mike van der Veer en Sandro Favre geregeld naast elkaar over het circuit gaan. Het tweetal wat vorig seizoen streed om het Rookie-kampioenschap betwist de gehele wedstrijd lang een spannend gevecht om positie 7.

Halverwege de race wordt de race kortstondig geneutraliseerd door een middel van een code 60. Joran van den Hout, die tijdens de trainingsdag indruk maakte door binnen een seconde van de snelste tijd te rijden, is met zijn auto stilgevallen en moet naar een veilige plaats worden gesleept. 

Wanneer de wedstrijd hervat wordt weet zien we dat het gevecht om positie 7 verder uitgebreid wordt als ook Marcel Timmer, Youri Verswijveren en de sterk rijdende Gerald Wolters kunnen aansluiten. Ook Jayro Dijkstra voegt zich bij dit gevecht nadat hij vanaf positie 6 kort naast de baan terecht is gekomen. 

Richting het einde van de race weet Edwin Ilbrink het gat richting Steffen Larsen nog aardig te dichten, en in de laatste ronde doet hij in bocht 10 een ultieme poging hem voorbij te steken. Larsen weet hem echter voor te blijven, en schrijft met de door Reescar geprepareerde 206 de eerste race van 2020 op zijn naam. Edwin Ilbrink eindigt op positie twee, en Sven Forster op positie drie.

In de Rookte-klasse is het Sven Forster die met de overwinning naar huis gaat. Met een 3de plek algemeen reed de Oostenrijker een zeer strakke race. Gerald Wolters eindigt op positie twee, Simon van Dijk wordt tweede.

Race 2

Omdat de werkzaamheden aan Circuit Zandvoort nog altijd niet voltooid zijn werd de wedstrijd gestart met de nationale vlag. Racewinnaar van de zaterdag Steffen Larsen mocht van pole vertrekken, maar verliest direct na de start een aantal plekken. Edwin Ilbrink is degene die in de openingsronde de leiding overneemt, gevolgd door Alexander Japin en Sven Forster en de Raek Racing 206. Ook zien we een goede start voor Youri Verswijveren, die van de 14de naar de 9de positie is gekomen. 

In het middenveld ontstaat een grote groep waar fel gestreden wordt. Onder andere Rutger Hoejenbos, Arthur Peters, Niels Meis, Boo Gielen en de achteraan gestarte Joran van den Hout zien we op meerdere delen van de baan naast elkaar trotseren. Voor de derde positie is Steffen Larsen inmiddels Sven Forster voorbij gestoken. In het scheivlak zien we Daan Thieme met de MF Racing 206 een bezoek aan de grindbak brengen, Michael Kosterman moet hiervoor uitwijken maar beide heren kunnen zonder schade hun weg vervolgen.

Met nog een paar minuten op de klok raakt in de Tarzan Thijs van der Weide naast de baan. Hij moet uit de grindbak gesleept worden en hiervoor komt de code 60 kort uit. Met nog een halve baan te rijden wordt de wedstrijd hervat, waardoor de rijders een laatste kans hebben om hun positie te verbeteren. Vooraan is het echter Edwin Ilbrink die de leiding vasthoudt. Hij wint race 2, voor Steffen Larsen en Alexander Japin. Sven Forster komt als vierde over de lijn, en wint daarmee de Rookie-klasse, terwijl Youri Verswijveren knap als 5de aan de finish komt. Na afloop van de wedstrijd blijkt Verswijveren echter een valse start gemaakt te hebben, waarvoor hij een tijdstraf krijgt waarmee hij terugvalt naar de 11de positie. In de Rookte-klasse wordt Gerald Wolters wederom tweede, terwijl de sterk rijdende Arthur Peters na een uitvalbeurt op de zaterdag zich sterk terug heeft gevochten naar de derde positie.

Ook het ronderecord wordt tijdens deze wedstrijd verbroken, met een 2:08:961 staat dit nu op naam van Jayro Dijkstra.

Race 3

Al voordat de derde race van het weekend van start gaat komt een rijder langs de kant van de baan stil te staan. Stefan Barewijk is iets te enthousiast met het opwarmen van zijn banden en heeft de pech dat hij in de grindbak vast komt te zitten. Na een extra opwarmronde gaat de wedstrijd van start, maar helaas niet voor lang. Bij het uitkomen van de Tarzan komen Marcel Timmer, Sandro Favre en Mike van der Veer met elkaar in aanraking. Timmer en Favre moeten beide auto's hebben met schade langs de baan parkeren en deze moeten van het circuit getakeld worden. Als gevolg hiervan wordt de wedstrijd geneutraliseerd, wat ruim 10 minuten in beslag neemt. Het is Edwin Ilbrink die wederom aan de leiding gaat, voor een goed weggekomen Sven Forster en Steffen Larsen.

Wanneer de race wordt vrijgegeven zijn het Jayro Dijkstra en Youri Verswijveren die veel plaatsen goed aan het maken zijn. Ze dringen de top 5 binnen, en gaan de strijd aan met Steffen Larsen. In het middenveld zien we ook een drietal wat iedere ronde van positie lijkt te wisselen. Het zijn Arthur Peters, Joran van den Hout en Guillermo van Pamelen die in gevecht zijn voor positie 9 algemeen, maar vooral om de derde positie in de Rookie-klassering. Het is uiteindelijk van Pamelen die op dit moment het snelste is, en hij weet ook Werner Steenbeek nog voorbij te steken om als 8ste aan de finish te komen. Peters en van den Hout finishen als 4de en 5de rookies, wat een goede prestatie is nadat beide rijders gedurende het weekend na een uitvalbeurt in race 1 naar voren zijn komen rijden.

Aan kop is het Edwin Ilbrink die zijn tweede wedstrijd van het seizoen wint, op de baan gevolgd door Sven Forster, Alexander Japin en Jayro Dijkstra. Echter krijgen na de wedstrijd zowel Forster als Dijkstra tijdstraffen toebedeeld, waardoor de tweede plek naar Japin gaat en Steffen Larsen het podium volmaakt. In de Rookie-klasse is het alsnog Sven Forster die de winst pakt, voor Gerald Wolters en Guillermo van Pamelen. 

Het klassement

Na zijn twee overwinningen is het Edwin Ilbrink die met 148 punten aan de leiding van het kampioenschap gaat. Steffen Larsen volgt hem met 145 punten op de voet, terwijl Alexander Japin met 138 punten de top drie volmaakt.

In het Rookie kampioenschap is het Sven Forster die met drie overwinningen de volledige 150 beschikbare punten binnensleept. Gerald Wolters vinden we op de tweede plek met 144 punten. Met 130 en 127 punten respectievelijk vinden we Guillermo van Pamelen en Arthur Peters op plekken drie en vier.

Zandvoort Super Prix 22 augustus

De volgende afspraak van de DNRT 206 GTi Cup vindt plaats tijdens het Zandvoort Super Prix weekend welke zal worden afgewerkt in samenwerking met de Supercar Challenge, NK Ford Fiesta Cup en NK Mazda MX5 Cup. Op de zaterdag van dit evenement zullen de 206-en een kwalificatie en drie wedstrijden afwerken. Rijders kunnen zich voor dit evenement aanmelden via www.dnrtshop.nl. Alle informatie over dit weekend, en over de 206 GTi Cup, vind je zodra het beschikbaar is op www.206GTiCup.nl


«   »