Weet je wat ook lekker is?

Geplaatst op 15 maart 2017 | 11:59

Regelmatig zie je op diverse veilingsites mooie old- en youngtimers langskomen, met de vermelding dat ze in goede staat verkeren.

Zelf ben ik wel gek van de Chevrolet Corvette uit de jaren zeventig, met die grote schermen. GM verkleinde hem en gaf Europa de Opel GT, ook geliefd bij veel mensen. Mensen die de Corvette veel te groot (en te ordinair) vinden. Dat begrijp ik wel, maar de Corvette is de echte, de Amerikaan en die hebben dat nu eenmaal zo. Stap over het vooroordeel heen en het wordt mooi. Ook prachtig vind ik de Jensen Intercepter. Zo fenomenaal van vormgeving, dat je hem zo weer opnieuw zou kunnen uitbrengen. Eveneens voorzien van een mooie V8; door de jaren heen blijft dat de krachtbron bij uitstek. Er is geen alternatief voor cubic inches.

Wat wil je dan doen met zo’n ding? Tsja, het is gewoon een hebbeding. Niet functioneel en al helemaal niet geschikt voor dagelijks gebruik. Je betaalt je de pestpokken aan onderhoud en natuurlijk aan benzine, want zuipen, dat kunnen ze die V8’en. Alleen een boulevartje pikken is leuk, maar toch meer iets voor andere mensen. Niet voor mij. Ik vind het zonde van de tijd en vreselijk nutteloos. Dat laatste is op zichzelf niet erg. Autoracen valt ook onder die noemer. Nergens goed voor, maar wel heel lekker om te doen. Als je dat weet, is het minder erg. Mensen vragen vaak hoeveel geld je hebt gespendeerd aan autoracen. Ik durf het niet te zeggen, maar wel heel veel. ‘Ahhhhh, wat je daar allemaal mee had kunnen doen!’ Nou, wat dan? Dan komen de dromen van mensen boven, zoals een fantastisch groot huis met een oprijlaan. Nou liever een huis met achteruitgang voor mij.

Een wereldreis maken van een jaar. Zelf zit ik liever thuis en een jaar vormt een schrikbeeld. Ontzettend lekker eten dan. Dat vind ik nou echt verspilling. Wacht gewoon een dag en je vind gewone dingen weer heel lekker. Eigenlijk allemaal dingen waarvan ik zeg: met dat geld had je fantastisch kunnen racen. Dat is pas echt lekker.

En die oldtimers dan? Als ik op Catiwiki kijk, denk ik soms: best leuk om zo’n ding te hebben. Dan denk ik meteen ook aan de ellende die je te wachten staat en zeg ik: weet je wat lekker is? Als je zo’n ding niet hebt. Je houdt plaats over in de schuur, er gaat niets aan kapot, je reserveert een beetje geld voor slechte tijden, niemand hoeft honderden uren aan het ding te werken. Fantastisch. Hetzelfde als bij de meeste mensen die naar de wintersport gaan. Het mooiste moment van de dag is wanneer je je skischoenen mag uittrekken.

Vrienden van mij kochten een boot, omdat ze varen zo leuk vinden. Vervolgens zit daar tien keer zo veel onderhoud aan als ze dachten, maar dat is voor hen niet eens het ergste. Ze moeten naar de boot toe, want die heeft een hoop geld gekost en dan wil je er dus voor zorgen dat je er plezier aan beleeft. Nou, alleen maar ellende, dus. Als je vaart, wordt het nog erger. Je kunt er niet af.

Soms denk ik: weet je wat lekker is? Als je al die dingen niet hebt. Mensen met weinig bezittingen zijn niet arm, maar juist rijk. Dat weten ze echter pas als ze zo’n mooie oldtimer hebben gekocht en er dingen mee moeten gaan doen.

Het idee klinkt leuk, verder is alles shit. Dan zeg ik het netjes. Kijk dus vooral vaak naar die veilingen. Praat er met je familie over, dat je het zo leuk zou vinden om een oude Fiat of whatever te bezitten, maar koop hem nooit, nooit, nooit, alleen in je gedachten. Zeg daarna: ‘Wat is het lekker om zo’n ding niet te hebben.’ ■

Huub Vermeulen.
 

Onze Partners

DNRT Uitslagen
Interstate
OCA
OCA
START
RSZ
EPC
Laatst geplaatste advertentie
Peugeot 206 2.0 GTI voor Cup of Tuning
Hierbij biedt ik mijn 206 aan voor de 206 Cup of voor een tuning project.
Bouwjaar 2002
Apk tot Maart 2020
Geen Airco dus een goede basis voor de Cup.
» lees verder