VIP Pet Foods-Porsche wint TOYO TIRES 24H of Dubai

Geplaatst op 12 januari 2008 | 16:29

Ze waren de snelste tijdens de kwalificaties en leidden vanaf het zesde wedstrijduur in de race. Vervolgens ging het Australische team VIP Pet Foods (Tony Quinn, Klark Quinn, Craig Baird en Jonathan Webb) in de Porsche 997 GT3 RSR met de overwinning lopen in de derde editie van de TOYO TIRES 24H of Dubai.

In een wedstrijd, gekenmerkt door sterk wisselende weersomstandigheden met vele regenbuien gedurende de nacht, zorgden de in totaal 87 gestarte équipes voor véél spektakel. Voor de deelnemers was het vanwege de overvloedige regenval echter niet eenvoudig. De tweede plaats in deze etmaalrace op het 5,4 kilometer lange Dubai Autodrome was voor de Porsche 997 GT3 Cup van het Nederlandse team Bleekemolen’s Race Planet (Michael Bleekemolen, Jeroen Bleekemolen, Sebastiaan Bleekemolen en Jan Lammers). Dit kwartet wist in een uitermate spannende slotfase het kwintet van Delahaye Renault Belgium (Bas Leinders, Stéphane Lémeret, Gregory Franchi, Vincent Vosse en Frédéric Bouvy) met de Renault Mégane Trophy voor te blijven.

Vooraf werd al verwacht dat het weer een belangrijke rol zou kunnen spelen in de uitkomst van de wedstrijd, want de kans op regen tijdens de race was relatief hoog. In de beginfase bleef het nog droog, maar na zo’n zeven uur wedstrijd vielen de eerste druppels en niet lang daarna kwam de eerste van een flink aantal forse regenbuien naar beneden, die gedurende de nachtelijke uren hun invloed op het wedstrijdverloop hadden. Diverse malen moest de wedstrijdleiding gebruik maken van de zogeheten “Code 60-regeling” (maximumsnelheid van 60 km/u voor alle deelnemers op het circuit) wanneer er gestrande auto’s op gevaarlijke plaatsen stonden of wanneer het zicht en de rijomstandigheden te slecht waren om de race op normale snelheid verder te zetten.

Het drukke verkeer op de baan, met bijna 90 auto’s op het 5,4 kilometer lange circuit, maakte het er voor de deelnemers ook niet eenvoudiger op. Reeds in de avonduren was voor tal van mogelijke kanshebbers de wedstrijd ten einde. De eerste uitvaller was het team van Konrad Motorsport (Porsche 997 RSR, Wolfgang Kaufmann, Franz Konrad, Michael Schrey en Jeroen Bleekemolen) als gevolg van een defecte oliepomp. Later moesten onder andere ook de Proton Competition-Porsche 997 GT3 RSR (Lars Erik Nielsen, Allan Simonsen, Richard Westbrook en Christian Ried) alsmede de Prospeed Competition-Porsche 996 GT3 RS (Rudi Penders, Franz Lamot, Markus Palttala en Mikael Forsten) de strijd staken.

Nadat een aantal protagonisten waren uitgevallen en andere snelle teams vanwege technische problemen waren teruggevallen, kon het team VIP Pet Foods in het zesde uur van de race de leiding in de wedstrijd overnemen. Eén dag eerder al had het team in de slotfase van de spannende kwalificatie de pole voor zich opgeëist.

In de wedstrijd reed het kwartet in de zwart-gele Porsche met het startnummer 39 vervolgens onbedreigd richting overwinning. Daarmee won het team ook de klasse A6 (tot 4000 cc). Spannend was de strijd om de tweede plaats tussen de Bleekemolen’s Race Planet-Porsche en de Delahaye-Renault Belgium-Renault. Een afwijkende pitstop-strategie bracht de auto’s dicht bij elkaar, maar uiteindelijk had vader Michael Bleekemolen met zijn kroost Sebastiaan en Jeroen Bleekemolen en oud-Le Mans-winnaar Jan Lammers de overhand. Het succes van Bleekemolen werd vervolledigd door de klasse-overwinning van Hans Rutte, Ronald van de Laar, Hans Bos en Melvin de Groot met de BMW 130i van het team in de categorie A4 (tot 3000 cc). Het Belgische Renault-team won de klasse SP1 (silhouet-auto’s).

De zege in de klasse A5 (tot 3.500 cc) ging naar de BMW Z4 Coupé van het Duitse team ORMS Racing met Franz Engstler, Stefan Neuberger en Marko Hartung voor de BMW Compact GTR van het Nederlandse team Motors TV (Peter van der Kolk, Richard van den Berg, Elmar Grimm en Cor Euser), die in de laatste minuten nog het Oostenrijkse Duller Motorsport-team wisten te verslaan. Dat team, dat de afgelopen twee jaren in Dubai wist te winnen, eindigde nu met Dieter Quester, Philipp Peter, Stefano Zonca en Andrea Bellichi in de BMW M3 E46 op de derde plaats in de klasse en de elfde plaats in het algemeen klassement.

Best geklasseerde diesel-auto in de TOYO TIRES 24H of Dubai was de BMW 120d van het team Schubert Motorsport (Heinz Schmersal, Stian Sorlie, Jörg Viebahn, Claudia Hürtgen). Het Belgische Beliën Motorsport werd knap 2de na een mooie strijd met de winnaars. De overige klassewinnaars: A1 (tot 1600 cc): Rhino’s Leipert Motorsport, Ford Fiesta ST, Marcel Leipert, Gontari Pavel, Mareks Stalcemanis, Oleksander Danylchenko. A2 (tot 2000 cc): Maeder Motorsport, Honda S2000, Andreas Mäder, Reinhold Renger, Harald Jacksties, Reiner Schönauer, Friedhelm Mihm. SP2 (exceptional cars): Kaleji Motorsport, Ferrari 430 GTC, John Sinders, Joe Macari, Adrian Newey, Robert Wilson.

Veel aandacht was er voor de racepremière van de Audi CR-8, de raceversie van de Audi R8 sportwagen, die op initiatief van race-organisator Creventic BV werd ontwikkeld en ingezet. De TOYO TIRES 24H of Dubai vormden tevens de eerste wedstrijd van de nieuwe 24H SERIES, een eigen kampioenschap van vier 24-uursraces, dat in 2008 voor de eerste maal wordt georganiseerd.

Citaten:
Tony Quinn (1e plaats, VIP Pet Foods-Porsche 997 GT3 RSR): “We hadden niet verwacht dat we zo’n resultaat zouden kunnen behalen, maar na de kwalificatie wisten we, dat we hier snel waren. Wij waren goed voorbereid op de regen dankzij de deelname aan andere races in Europa. Of we ook aan de overige races van de 24H SERIES deelnemen hangt af hoeveel dierenvoer wij kunnen verkopen. De basis is er in ieder geval!”

Michael Bleekemolen (2e plaats, Bleekemolen’s Race Planet-Porsche 997 GT3 Cup): “Dankzij constant rijden en het benzineverbruik in de gaten houden hebben we hier zo’n goed resultaat behaald. Natuurlijk hebben we allen veel ervaring, die hier waardevol bleek. Voor mij als vader was het prachtig om naast Jan Lammers met mijn beide zoons te kunnen racen.”

Frédéric Bouvy (3e plaats, Delahaye-Renault Belgium Renault Mégane Trophy): “We vormden samen een zeer goed team in deze moeilijke race. Nadat we met onze ene auto problemen hadden toen de dynamo defect raakte, besloten we ons op de andere auto te richten. En met succes.”

Onze Partners

DNRT Uitslagen
Interstate
OCA
OCA
START
RSZ
EPC
Laatst geplaatste advertentie
Slicks 20 54 13
Wie heeft er banden(slicks)
20 54 13 het liefst Michelin
Gebruikt of nieuw
0642180590
» lees verder