Mazda levert belangrijk bijdrage aan Familie Racedagen, driven by Max Verstappen op Circuit Park Zandvoort

Geplaatst op 5 mei 2016 | 19:21

Autowasbon Mazda MaX5 Cup op beide dagen met grootste startveld

 • Viervoudig wereldkampioen Rintje Ritsma gastrijder

• Twee iRacing simulatoren met laatste kans op kwalificatie voor Europese finale MX-5 Cup

• Replica van Mazda 787B, winnaar van 24 Uur Le Mans 1991 op de paddock*

Mazda levert een belangrijke bijdrage aan het nieuwe evenement, dat Jumbo Supermarkten, Circuit Park Zandvoort, Red Bull Nederland en Verstappen Management gezamenlijk organiseren onder de naam 'Familie Racedagen, driven by Max Verstappen' in het weekend van 4 en 5 juni a.s. De Autowasbon Mazda MaX5 Cup zal als grootste raceklasse van Nederland op beide dagen onderdeel uitmaken van het spectaculaire programma met races waarin viervoudig Wereldkampioen All Round schaatsen Rintje Ritsma als gastrijder zal meestrijden.

De Autowasbon Mazda MaX5 Cup is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste raceklasse van Nederland, waarin uitsluitend gereden wordt met de Mazda MX-5 1.6 liter van de eerste generatie (NA, 1990-1993) met 116 pk (135 Nm) en handgeschakelde vijfbak. Daar waar de cup elk jaar de gastraces verzorgde tijdens de traditionele Pinksterraces is nu in overleg met Circuit Park Zandvoort gekozen voor de Familie Racedagen, waar over twee dagen gerekend zo’n 100.000 toeschouwers worden verwacht. Belangrijke trekpleister is natuurlijk de F1 demonstatie van Max Verstappen en zijn Toro Rosso team, maar ook de deelname van meervoudig Olympisch medaillewinnaar Rintje Ritsma aan de Autowasbon Mazda MaX5 Cup zal voor extra aandacht van de toeschouwers zorgen.

Voor Ritsma is het niet de eerste keer dat hij achter het stuur van een raceauto kruipt. “Eerder heb ik al geracet in verschillende toerwagenklassen en inmiddels ben ik al twee jaar actief in de zwaarste motorklasse van Nederland, de Dutch Superbikes”, vertelt de Wereldkampioen All Round van 1995, 1996, 1999 en 2001. “Bovendien geef ik in samenwerking met een erkende raceschool clinics op het circuit van Assen in geprepareerde circuitauto’s, dus ik blijf het gevoel houden”. De zesvoudig Europees Kampioen kijkt uit naar zijn gastraces in de Autowasbon Mazda MaX5 Cup. ”Ik heb nog nooit geracet in een dergelijk omvangrijk veld van rond de 50 auto’s, dat is al een grote uitdaging. Ik ben ook benieuwd hoe spectaculair de achterwielaangedreven MX-5 is. In ieder geval zijn er altijd auto’s in de buurt om strijd te leveren en dat spreekt me enorm aan. Met de winnersmentaliteit die ik van nature in me heb probeer ik natuurlijk zoveel mogelijk vooraan te rijden en te finishen”, glimlacht de 46-jarige Fries.

Mazda lanceerde onlangs ‘Friends of MX-5’*, een nieuwe platform, ontworpen om alle fans van de iconische MX-5 Roadster in Europa iets terug te geven. Onderdeel daarvan is een raceprogramma, waarbij deelnemers kans maken op een finale in de raceversie van de nieuwe MX-5 ND op een legendarisch Amerikaanse circuit, Mazda Raceway Laguna Seca. Kwalificatie voor de Europese finale in Barcelona vindt plaats via bestaande nationale competities in vijf landen (Nederland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Polen en Zweden) maar ook via een iRacing*MX-5 competitie en via simulator racen op Mazda-evenementen in Europa. Twee van deze iRacing-simulatoren zullen aanwezig zijn op de paddock van Circuit Park Zandvoort bij de Mazda hospitality. Voor het publiek is dit de laatste mogelijkheid om zich te plaatsen voor deze Europese finale. Na het weekend van 4 en 5 juni sluit de kwalificatie.

Om zijn autosportgeschiedenis tijdens de Familie Racedagen een extra dimensie te geven zal Mazda een replica tonen van de Mazda 787B**, de legendarische winnaar van de 24 Uur van Le Mans in 1991 met het rijderstrio Volker Weidler (D), Johnny Herbert (GB) en Bertrand Gachot (B), nog steeds de enige Aziatische constructeur die Le Mans wist te winnen en de enige winst voor een auto met rotatiemotor. De 787B is voorzien van de Mazda R26B 4-schijfs-rotatiemotor met 2616 cc en 3 bougies per rotor en weegt slechts 830 kg. Het maximale vermogen is 700 pk (520 kW) bij 9.000 t/min met een maximum Koppel van rpm 607 Nm bij 6.500 t/min.

Mazda is nog bezig om een extra attractie aan het programma toe te voegen. In de komende twee weken zal daarover meer duidelijkheid komen.

Onze Partners

DNRT Uitslagen
Interstate
OCA
OCA
START
RSZ
EPC
Laatst geplaatste advertentie
Peugeot 206 2.0 GTI voor Cup of Tuning
Hierbij biedt ik mijn 206 aan voor de 206 Cup of voor een tuning project.
Bouwjaar 2002
Apk tot Maart 2020
Geen Airco dus een goede basis voor de Cup.
» lees verder