Constante rijders scoren

Geplaatst op 23 maart 2016 | 22:47

Deze maand konden we allemaal in Start Autosportmagazine lezen over de controles die er bij de DNRT uitgevoerd worden.

Zo ook over de 'Powerbox' die Erik Albertsma, van Albi-Engineering steekproefsgewijs in verschillende auto's uit verschillende klassen monteert. Daarmee kunnen afwijkingen geconstateerd worden die nader onderzocht zouden moeten worden. Er worden nog geen conclusies getrokken, want dat is het werk voor anderen. Maar lijkt het werk van Erik je interessant? Lees dan snel verder in het artikel hoe het allemaal in elkaar zit. Of beter nog, reageer op de oproep en assisteer Erik in deze klus! Een dikke kans om écht goed met data-analyse te leren werken.

Het leeuwendeel van de auto’s bij de DNRT beschikt over een kabel met een vij fpolige stekker om een datalogger op aan te sluiten. “Plus en min, toerental, gaspedaalstand en remlicht. Snelheid meten we via GPS,” zegt Erik Albertsma van Albi-Engineering, die zijn medewerking verleent aan deze incidentele metingen, welke het gedrag van de rijders op de baan in kaart brengen. “Is de coureur nou zo goed of wordt hij geholpen door de auto? De DNRT gebruikt zes loggers en idealiter zet je die vóór, midden en achter in het veld in, zodat je een redelijk compleet beeld krijgt. Dan blijken zich toch wel grote verschillen tussen de racers af te tekenen. De mannen in de kop, vaak semi-profs, hebben die plek niet zomaar bemachtigd. Ze draaien heel constant en pakken bij wijze van spreken in elke bocht 0,1 seconde, wat op een rondje toch een volle seconde uitmaakt. Het valt soms niet mee om dat uit te leggen aan de nummer tien. Ik zie het meteen aan de manier van aanremmen, aan het ingaan van bochten.

Ongelukkig terugschakelen zonder tussengas kan je al aardig benadelen. Zonder datalogging valt trouwens al op dat sommigen het niet heel slim aanpakken. Dan openen ze reeds in de eerste ronde een gevecht, terwijl ze nog een halfuur moeten racen. Zorg er liever voor dat je met twee, drie man bij de rest wegrijdt en begin pas later in de wedstrijd te knokken. Je moet niet één, maar twaalf rondjes hard gaan, zoals Tom Coronel laatst nog aangaf.”

 

Onze Partners

DNRT Uitslagen
Interstate
OCA
OCA
START
RSZ
EPC
Laatst geplaatste advertentie
i-com radio set
complete set. batterij in goede conditie. Alle kabels aanwezig. » lees verder